"SUMMA SUMMARUM"

NYTT ALBUM MED ANNA C BORGSTRÖM: "SUMMA SUMMARUM"
Anna-Carin Borgströms nya album har en passande titel. Dels är "Summa Summarum" en summering av de starkaste sånger hon skrivit de senaste sju åren, en ännu äldre låt och ett läckert nyarrangemang av en tidigare utgiven låt. Men också av vad hon har lärt sig om sig själv och världen och vad hon vill förmedla. En unik röst hade hon redan när hon på 80-talet släppte tre soloalbum och ett antal radiohits under artistnamnet Anna. Nu kommer hennes röst till bättre användning än någonsin.
Anna-Carins ord utstrålar nyfikenhet på omvärlden. Hon gillar att iaktta människor, läser mycket facklitteratur, tar in information, funderar och reflekterar. Varför lever vi som vi gör? Hur kommunicerar vi med varandra? Vad är det som styr våra beslut? Hennes slutsatser finns i de välskrivna textraderna, men även mellan dem. Hon vill inte vara övertydlig.
Även musikaliskt är materialet genomarbetat, med snygga arrangemang, läckert lir och exceptionell sång. I musiken finns både jordighet, atmosfär, akustiska inslag och element av pop och rock. Varje låt har fått den inramning som har känts naturlig för just den låten och det har fått ta sin tid.
Två låtar släpptes som första smakprov från albumet. "Annorlunda" var den senaste låt som skrevs för albumet. Den skrevs klart på en och samma dag, både text och musik.
"Sorgmantel" är motsatsen: en outgiven låt från förr, som självaste Benny Andersson gav henne beröm för. Den skrevs när hon för länge sedan jobbade med portastudio och syntar. Något som frigjorde kreativiteten, eftersom det inte är hennes egentliga hemmaplan.
Texten handlar om den desperation och förtvivlan som kan infinna sig när kommunikationen mellan människor brister och missförstånd uppstår.
En nyinspelning av "Lessen igår - lycklig idag", som i original fanns med på hennes album "Passage", känns med sin nya, luftiga akustiska inramning och Erik Häuslers lekfulla tvärflöjt, mycket mer som hon.
I övrigt handlar det om material som har växt fram under de senare sju åren.
"Det regnar in" är en rocklåt om att drivas av kreativitetslust, snarare än pengar och status.
"Himalaya" har en lätt psykedelisk gitarr-inramning som erinrar om både Led Zeppelin och australiensiska The Church.
"I morgon" utstrålar med dess luftiga komp (främst congas och ståbas) någon sorts lugn och harmoni och handlar om att längta efter en ledig dag där man kan andas ut och få återhämtning.
"Det är nog många som kan känna igen sig i det", ler hon. "Texten fick sätta stämningen på musiken".
Grundkärnan av medverkande på albumet är, förutom Anna-Carin själv, hennes duopartner Micke Jahn (gitarr, kör), Matts Alsberg (bas) och Mats Persson (trummor). Även andra musiker har lånat sin talang till slutresultatet: Stefan Blomqvist (keyboards), Mats Glenngård (fiol), Erik Häusler (tvärflöjt och saxofon) och även Stefan Hultman (bas) och Jon-Erik Jonasson (trummor).
Inspelningarna har gjorts hos den välrenommerade ljudteknikern och producenten Robert Wellerfors, som har varit enormt viktig för slutresultatet.
"Jag jobbade med honom på min första singel - och även en del på mitt tredje album. Ännu en cirkel som sluts!", konstaterar Anna-Carin.
Härnäst planeras spelningar med detta material, både som duon Anna och Långa farbrorn (Anna C och Micke Jahn) och med fullt band.
Starkt låtmaterial, med tänkvärd texter. Varm produktion. Fina musikerinsatser. Och Anna-Carins exceptionella röst som den röda tråden.
Allt detta får du om du gör ett besök i "Summa Summarum". Du kommer att vilja återvända.

                                                           Anders Lundqvist